Afirma’t aquest 1 de desembre – Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA

 

 

QUANT VAL LA SALUT DELS GAIS?
Un any més ens trobem a la Plaça de Sant Jaume exigint a les nostres autoritats sanitàries un pla específic de lluita contra el VIH pel col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals.

Un any més i com a punt de partida ens veiem obligats a assenyalar les xifres de la pandèmia:

  • Des del 2010 fins el 2014 es diagnostiquen de mitjana 760 nous cassos de VIH cada any a Catalunya.
  • El 66% d’aquests nous diagnòstics es donen entre el col·lectiu d’HSH, segons dades actualitzades el 2015 pel Govern Central.
Entre les recomanacions publicades als informes de vigilància epidemiològica s’inclou específicament la següent: “És important mantenir i intensificar la promoció de pràctiques sexuals més segures entre les poblacions a risc”.

Tanmateix des de l’administració pública només es promou l’ús d’una única eina, el preservatiu, a totes les relacions sexuals que es mantinguin.  La responsabilitat recau, doncs, en últim terme i de manera exclusiva, sobre les persones i les seves conductes sexuals. L’ús del preservatiu és molt eficaç per evitar noves transmissions del VIH. Sempre i quan s’utilitzi, però és una eina amb limitacions tal com hem vist amb les xifres de noves infeccions annuals. Necessitem eines més eficaces

La Plataforma Gais contra el VIH denunciem que denegant l’accés a altres eines de prevenció ja disponibles actualment, com la PrEP, es condemna als homes gais i les dones transsexuals a una situació de vulnerabilitat davant el VIH. Per les raons abans esmentades, volem manifestar que:

  • A  Catalunya ens trobem en el mateix punt que fa un any: Durant els darrers 12 mesos hem vist com països del nostre entorn han anat incorporant la PrEP com a una eina de prevenció més. No volem  quedar-nos enrere respecte d’altres sistemes sanitaris.
  • La nostra sanitat pública ha de tenir la capacitat d’oferir diverses estratègies de prevenció adaptades a diferents perfils sexuals. Deixar de fer-ho, amb una prevalència de pandèmia entre el nostre col·lectiu, i tenir les eines a l’abast, contradiu la Declaració Universal dels Drets Humans.
  • Actualment ja existeixen models exitosos d’administració de PrEP, i tots passen per identificar col·lectius vulnerables i prioritzar als HSH i dones transsexuals. La inacció davant una crisi sanitària que amenaça clarament col·lectius tant concrets només té una explicació de fons: la transfòbia i l’homofòbia. Donar l’esquena a una eina de prevenció que proporciona qualitat de vida i lleva patiment a part de la població esdevindria una discriminació manifesta.
  • La realitat és tossuda: ja hi ha persones a Catalunya que estan prenent la PrEP, aconseguida per vies no oficials. Cal regularitzar aquesta situació per garantir el seguiment mèdic necessari i per evitar fer de la PrEP una eina de prevenció només a l’abast d’uns determinats nivells de renda.
  • El dret a viure la sexualitat sense por és un dret reconegut per totes les associacions sexològiques internacionals. Així que estem disposats a viure la nostra sexualitat lliure de pors. Ja és hora que puguem viure la nostra sexualitat sense estar aterrats per un virus. Que a ningú li passi pel cap que hi renunciarem.
  • El nostre objectiu és aturar la pandèmia, que la gent deixi d’infectar-se d’una vegada per totes. No renunciarem a cap de les eines per aconseguir-ho. No ens aferrarem obstinadament i absurda a una única estratègia de prevenció. I per descomptat, no ens limitarem a continuar reproduint models d’intervenció obsolets.